تنصیف دارایی

تنصیف دارایی و شرط آن در طلاق

تنصیف دارایی

تنصیف دارایی چیست

تنصیف دارایی یکی از شرط هایی که در ضمن عقد نکاح دائم آمده است تنصیف دارایی نام دارد که فقط برای مرد می باشد،در این شرط مرد باید در هنگام طلاق تا نصف دارایی خود را که در زندگی زناشویی و مشترک به دست آورده اند به  همسر خود بدهد. پس به تقسیم عادلانه اموال و دارایی به دست آمده در زندگی مشترک تنصیف دارایی می گویند که این کار ممکن است از طریق توافقی که بین دو طرف رخ می دهد انجام شود یا از طریق دادگاه اقدام کنند.

تنصیف دارایی زمانی اعمال می شود که طلاق از سوی مرد درخواست شده باشد و شوهراموالی جهت تقسیم با همسر خود را داشته باشد که در این صورت اگر طلاق به دلایل موجهی از سوی مرد نباشد باید تا نصف دارایی یا معادل آن را به زن پرداخت کند.همچنین طبق اصل آزادی قراردادها و اصل حاکمیت اراده طرفین می توانند با توافق این بند چاپی در عقدنامه را قبول نکنند ومرد  اجباری به قبول و امضای آن ندارد.
همانطور که در شرط تنصیف دارایی در سند ازدواج آمده از عبارت “تا نصف دارایی موجود” استفاده شده است و این یعنی اینکه اموال به دست آمده در زندگی زناشویی باید در هنگام طلاق موجود باشند و به دیگری منتقل نشده باشند پس اگر اموال قبل از دادخواست طلاق به دیگری منتقل شده باشد شامل این شرط نمی شوند.همچنین در خصوص نصف اموالی که در سند ازدواج آمده می تواند یک درصد یا پنجاه درصد دارایی را دربربگیرد و مطلقا نصف دارایی یعنی پنجاه درصد را شامل نمی شود و به نظر قاضی دادگاه بستگی نیز دارد.

شروط تنصیف دارایی:

1-طلاق از سوی مرد باشد

2-مرد در هنگام طلاق اموال و دارایی داشته باشد.

3-عقد نکاح دائمی باشد

4-طلاق به دلیل سورفتار و تخلفات اخلاقی زن نباشد.

تنصیف دارایی با حکم طلاق و عدم ثبت آن:

اگر دادخواست طلاق به درخواست مرد داده شود و دادگاه نسبت به نصف اموال رای صادر نماید اما مرد رای طلاق را ثبت نکند،نصف اموال به زن تعلق نخواهد گرفت و دریافت نصف اموال یا معادل آن فقط با صدور حکم امکان پذیر نیست و مرد باید آن حکم را به ثبت برساند.

تنصیف دارایی با وکالت در طلاق از سوی مرد:

در صورتی که مرد به زن وکالت در طلاق داده باشد و زن  با آن وکالت درخواست طلاق نماید می تواند از شرط تنصیف دارایی استفاده کند چرا که با توجه به ماهیت عقد وکالت،این طلاق از سوی موکل(مرد) انجام می شود و وکیل(زن) می باشد،پس مانع دریافت نصف اموال یا معادل آن نیست.

آیا ارث مرد شامل تنصیف دارایی می شود:

به نظر می رسد که این مورد نباید شامل تنصیف دارایی شود چرا که منظور از تنصیف دارایی اموالی هستند که با تلاش و کوشش در ایام زناشویی به دست آمده است،همچنین طی آرای قضایی صادر شده اموالی که به موجب ارث به مرد منتقل می شود مشمول شرط تنصیف دارایی نیست اما اموالی که در زمان زنده بودن پدر مرد از سوی او به مرد منتقل می گردد مشمول این شرط خواهند بود و در صورت وقوع طلاق از طرف مرد ، زن در آن حق خواهد داشت.

مجازات فرار از تنصیف اموال :

اگر مرد به قصد فرار از دین اموال خود و نپرداختن بدهی یا دین خود اموال را سریع و عمدی با قیمت پایین تری از قیمت واقعی آن مال بفروشد و این موضوع در دادگاه مشخص شود ،معامله ای که انجام داده به قصد فرار از دین است که معمولا بین افراد نزدیک و آشنایان انجام می شود و مجازات قانونی نقدی یا حبس را دربر دارد.در این صورت دادگاه می تواند در صورت اثبات فرار از تنصیف دارایی قرارداد را باطل کند و به حالت سابق برگرداند و دستور بازگشت اموال فروخته شده یا انتقال یافته را صادرکند..

در صورت انتقال اموال توسط مرد، اگر او دلیل موجهی ارایه ندهد که این نقل و انتقالات را جهت تسویه بدهی انجام داده است پول حاصل از نقل و انتقالات اموال جزء دارایی موجود مرد محسوب و مشمول شرط تنصیف دارایی خواهد بود.

تنصیف دارایی

عواقب فرار از تنصیف اموال:

1-قراردادهایی که بابت فرار از تنصیف اموال باشد باطل می شوند.

2-مجازات حبس تعزیری به مدت چهار ماه تا دوسال دارند.

3-مجازات جریمه نقدی (درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکوم به)محکوم می شود.

جمع شرط تنصیف دارایی با اجرت المثل:

با توجه به رای وحدت رویه شماره 779 سال 1398 جمع شرط تنصیف دارایی و اجرت المثل کارهای انجام شده توسط زن امکان پذیر بوده و در تعارض نمی باشند.پس زن در صورت اخذ اجرت المثل از تنصیف دارایی محروم نخواهد شد.

 


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Index