فهرست مطالب
Toggleتمکین چیست:
تمکین در لغت به معنی قبول کردن دستور شخص دیگری است که این مورد تکلیفی دوطرفه می باشد که هم برای زن و هم برای مرد درنظر گرفته شده است،یعنی همینکه عقد نکاح بین زن و شوهر جاری شد آنها در برابر همدیگر وظایفی دارند که در قانون تمکین نامیده می شود.
تمکین در قانون به دو دسته تقسیم می شود:
1-تمکین عام:به اطلاعت کردن کلی زن و شوهر در زندگی زناشویی و مشترک از همدیگر را تمکین عام می گویند مانند حسن معاشرت داشتن زن و شوهر با یکدیگر،پرداخت نفقه از سوی شوهر به همسر خود،عدم خروج از منزل بدون اجازه شوهر ،سکونت در منزلی که شوهر درنظر گرفته است و غیره می باشد.که قانون مدنی در این مورد گفته است:اگر زن بدون اینکه دلیل موجهی یا مانع مشروعی برای انجام ندادن وظایف زناشویی و تمکین کردن از شوهر خود نداشته باشد ،مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.
2-تمکین خاص:این نوع تمکین مربوط به برقراری رابطه و وظایف زناشویی و جنسی میان زن و شوهر است یعنی برخلاف تصور افراد این نوع تمکین تکلیفی دو طرفه برای زن و شوهر است که باید دو طرف بتوانند نیازهای یکدیگر را برطرف کنند.
نشوز چیست:
طبق قانون مدنی: همین که ازدواج به طور صحیح انجام شد رابطه زن و شوهر بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف بین زن و شوهر در مقابل همدیگر واقع می شود.پس مطابق قانون بعد از عقد نکاح یکسری وظایفی را برای زن و شوهر درنظر گرفته شده است که اگر آنها به وظایف زناشویی خود عمل نکنند و با یکدیگر ناسازگاری داشته باشند نشوز نامیده می شود.پس نشوز به معنای ناسازگاری زن و شوهر و انجام ندادن وظایف زناشویی است.
ناشزه کیست:
در صورتی که زن و شوهر در برابر یکدیگر به موارد زناشویی و وظایفی که قانون برای آنها در نظر گرفته است عمل نکنند ناشزه نامیده می شوند. نشوز ممکن است از سوی مرد و یا از سوی زن انجام شود.
نشوز مرد :
ممکن است شوهر در زندگی زناشویی به وظایف خود نسبت به همسر خود عمل نکند و زن دچار عسروحرج شود،در این صورت طبق قانون مدنی زن می تواند به محکمه مراجعه کند و تقاضای طلاق نماید.
نشوز زن :
نشوز زن به معنی عدم تمکین زن از شوهر است.در صورتی که زن از انجام وظایف زناشویی که برعهده او است امتناع کند به او ناشزه می گویند.که در صورت اثبات آن، بعضی آثار را به همراه خواهد داشت مانند عدم پرداخت نفقه و غیره.
نفقه زن در صورت تمکین:
طبق قانون زن برای دریافت نفقه باید از همسر خود تمکین کند،بنابراین اگر زن از همسر خود تمکین کند مستحق دریافت نفقه است و در صورتی که تمکین صورت نگیرد و این مورد در دادگاه ثابت شود ،زن مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.طبق قانون مدنی:اگر با وجود تمکین زن،شوهر از دادن نفقه خودداری کند زن می تواند به محکمه مراجعه کند،در این صورت محکمه میزان نفقه را مشخص می کند و شوهر را به دادن نفقه محکوم خواهد کرد.
پس مطابق قانون در صورتی که زن از همسر خود تمکین کرده باشد اما شوهر نفقه ی او را پرداخت نکند،زن می تواند از طریق دادگاه نفقه خود را از شوهر خود دریافت نماید.
عدم تمکین زن در دوران عقد و نامزدی:
اگر زن دوشیزه باشد یا بین زن و شوهر نزدیکی انجام نشده باشد زن می تواند از حق حبس خود استفاده کند.طبق قانون مدنی :زن می تواند تا مهر به او داده نشده از انجام وظایفی که در مقابل شوهر دارد خودداری کند به شرط اینکه مهریه او حال باشد و این امتناع باعث از بین رفتن حق نفقه زن نخواهد شد.پس مطابق قانون اگر بین زن و شوهر عمل زناشویی رخ نداده باشد زن می تواند تا زمان پرداخت کامل مهریه خود از تمکین خودداری کند.
آثار عدم تمکین زن و شوهر:
1-محروم شدن زن از دریافت نفقه توسط شوهر
2-طلاق در صورتی که زن تمکین نکند
3-اجازه ازدواج مجدد توسط شوهر از دادگاه
4-طلاق زن به دلیل قرار گرفتن در عسروحرج توسط دادگاه
عدم تمکین از سوی هر یک از زن و شوهر باید در دادگاه به ثابت شود تا پس از آن زن یا شوهر بتوانند از آثار عدم تمکین استفاده کنند.
فراهم نکردن منزل جهت تمکین زن و آثار آن:
تهیه منزل مناسب که در شان زن باشد از وظایف شوهر است و در صورت درخواست زن برای تمکین الزامی بوده و مرد باید منزل مناسبی را برای همسر خود تهیه کند.اگر شوهر منزل مناسب و در شان زن را فراهم نکند نمی تواند در صورت عدم تمکین دعوای الزام به تمکین زن را درخواست کند،و دادگاه الزام به تمکین او را در صورت نبودن منزل مناسب رد می کند.همچنین در صورتی که مرد قفل در را تعویض نموده و اجازه ورود به منزل به همسر خود ندهد زن می تواند با وجود عدم تمکین نفقه خود را از همسر خود دریافت کند.اما اگر منزل مناسب را تهیه کرده و به تایید کارشناس رسیده باشد،دادگاه حکم الزام تمکین توسط زن را صادر می کند که اگر در این صورت زن از شوهر خود تمکین نکند ناشزه محسوب شده و حق نفقه ی او از بین می رود و شوهر می تواند از دادگاه اجازه ازدواج مجدد را بگیرد.