با پیشرفت تکنولوژی و گسترش دنیای دیجیتال، اپلیکیشن ها از همیت ویژه ای در پیشبرد اهداف تجاری برخوردار شده اند. در طول شبانه روز همه افراد جامعه جهانی از اپلیکیشن ها استفاده می کنند.
عموماً اپلیکیشن نوعی نرم افزار است که برای انجام وظیفه ای معین طراحی می شود و کارکرد به خصوصی دارد. با این اوصاف همان مراحلی که برای ثبت نرم افزار طی می شود برای ثبت اپلیکیشن نیز به کار می رود.
مراحل ثبت اپلیکیشن :
در سال های اخیر مراحل ثبت اپلیکیشن و به طور کلی ثبت نرم افزار تسهیل شده است و اکثر مراحل به صورت الکترونیکی انجام می شود؛ در برخی موارد نیز لازم است نسخه ای از مدارک به شکل پستی ارسال شود.
-
گام اول : دریافت گواهی تاییدیه فنی
ثبت هرگونه نرم افزار از جمله اپلیکیشن مستلزم دریافت گواهینامه تاییدیه فنی می باشد که متولی صدور آن سازمان فناوری اطلاعات می باشد.
برای ثبت درخواست کافی است در سامانه خدمات الکترونیک سازمان فناوری اطلاعات به این آدرس eservices.ito.gov.ir حساب کاربری تشکیل داده و مدارک مورد نظر را در سامانه بارگزاری کرد.
مدارک زیر نیز باید به سازمان فناوری اطلاعات ارسال شود :
- نامه درخواست کتبی که قالب آن از طریق این لینک قابل دریافت است. ito.gov.ir
- فرم مشخصات نماینده متقاضی و نرم افزار و مالک و پدید آورنده به همراه میزان قدرالسهم
- تکمیل فرم های سامانه به نشانی eservices.ito.gov.ir
- تعهد نامه تایید شده متقاضی به شکل فیزیکی (کاغذی) قالب فرم از طریق لینک ito.gov.ir/fa/eghrars قابل دسترس است ، همراه با سربرگ و مهر و امضای شخص حقوقی یا امضاء و اثر انگشت شخص حقیقی در تمامی صفحات آن ها
- کلیپ 1 دقیقه ای از معرفی سامانه، توضیحات ساختار اصلی برنامه (سورس کدها ) و ارتباط فایل های برنامه نویسی به یکدیگر، نشانی آدرس اینترنتی (در صورت وجود)، یک سناریوی اجرایی از اپلیکیشن، تعداد نصب اپلیکیشن و تفاوت با محصولات مشابه (در صورت وجود)
- ارائه دو نسخه لوح فشرده مشتمل بر : نامه درخواست + فرم اقرار نامه تکمیل شده + فایل های مشخصات فنی راهنمای کاربری، معماری نرم افزار،سند نیازمندی ها یا use case یا فرآیندهای سامانه + فایل فیلم کلیپ سامانه که در بند 5 ذکر شده است + سه کلاس اصلی برنامه یا سورس کامل برنامه + راهنمای نصب برنامه
شایان ذکر است اهمیت دریافت گواهی تآیید فنی به حدی است که اگر اپلیکیشن چنین گواهی ای نداشته باشد، به هرگونه دعوای مالک در خصوص نقض اپلیکیشن در مراجع قضایی ترتیب اثر داده نمی شود. در این مضمون، کانون وکلای امیرکبیر با افتخار، مجموعه ای از بهترین و مجرب ترین وکلا را در زمینه ثبت اپلیکیشن ار صفر تا صد گرد هم آورده است. وکلای متخصص ما با تسلط کامل بر قوانین و مقررات مربوط به ثبت اپلیکیشن، آماده اند تا شما را در تمامی مراحل این فرآیند، از مشاوره اولیه تا دریافت گواهی ثبت اپلیکیشن، همراهی نمایند.
گام دوم : ثبت مالکیت اپلیکیشن
ثبت در وزارت ارشاد
پس از دریافت گواهی تآییده فنی، لازم است برای ثبت اپلیکیشن در وزارت ارشاد اقدام شود. این ثبت به منظور حمایت از کپی رایت اپلیکیشن (کد منبع اپلیکیشن) می باشد. بنابراین باید در سایت مرکز رسانه های دیجیتال به آدرس samaneh.ir مراجعه شود و پس از تشکیل حساب کاربری، از گزینه مربوطه اطلاعات اپلیکیشن و مدارک لازم بارگزاری شود. پس از تایید اپلیکیشن ، کد شامد به شما اعطا می شود که بیانگر ثبت نرم افزار(اپلیکیشن) می باشد.
ثبت اپلیکیشن در وزارت ارشاد برای حمایت از کپی رایت اپلیکیشن انجام می شود.
-
گام سوم : ثبت در مرکز مالکیت معنوی (ثبت اپلیکیشن به عنوان اختراع)
اگر اپلیکیشن شما کارکرد منحصر به فردی داشته باشد که واجد شرایط اختراع باشد، می توان برای دریافت گواهی ثبت اختراع نیز اقدام کرد.
برای ثبت اپلیکیشین به عنوان اختراع، اپلیکیشن باید دارای سه ویژگی زیر باشد :
- جدید باشد : یعنی قبلا در هیچ جا افشا نشده باشد.
- گام ابتکاری داشته باشد : یعنی برای کسی که در حوزه فنی مربوطه مهارت عادی دارد، آشکار و بدیهی نباشد.
- کاربرد صنعتی داشته باشد : یعنی قابلیت استفاده در رشته ای از صنعت را داشته باشد.
جهت احراز سه شرط فوق لازم است متقاضی ثبت، اقدام به تقدیم اظهارنامه به مرکز مالکیت معنوی کند. ثبت اظهارنامه به شکل الکترونیکی انجام می شود و با مراجعه به سایت مرکز مالکیت های معنوی (قسمت ثبت اختراع) به آدرس زیر : https://ssaa.ir/index.jsp?siteid=4&fkeyid=&siteid=4&pageid=351 و بارگذاری مدارک و تکمیل فرم های مربوطه، به تکمیل اظهار نامه ثبت اختراع برای اپلیکیشن اقدام نمود.
ثبت اظهارنامه اختراع مستلزم آن است که تصویرمدارک هویتی ( شناسنامه و کارت ملی برای اشخاص حقیقی ) و تصاویر مدارک لازم برای اشخاص حقوقی ( مثل وکالتنامه ، آگهی روزنامه رسمی و …) و همچنین ضمائم اظهارنامه تهیه شود.
ضمائم اظهارنامه اختراع شامل توصیف اختراع، خلاصه توصیف اختراع، ادعا نامه و نقشه های فنی اختراع است. این ضمائم باید به شکل فایل های مجزا تهیه شده و هنگام ثبت اظهارنامه الکترونیک بارگزاری و ارسال شوند.
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر گردید نکته مهم در ثبت اپلیکیشن، اخذ مجوز از نهادهای مرتبط نیز می باشد. مثلاً اگر اپلیکیشنی در زمینه سلامت باشد (از جمله اپلیکیشن های تشخیص پزشکی) لازم است حتماً از وزارت بهداشت نیز مجوز اخذ گردد. همچنین مثلاً اگر اپلیکیشنی در زمینه فعالیت های خبری و مطبوعاتی یا فعالیت های آموزشی است، حسب مورد باید از وزارت ارشاد، وزارت آموزش و پرورش یا وزارت علوم مجوز اخذ کند.
مدت زمان لازم برای ثبت اپلیکیشن :
در واقع مدت زمان مشخصی برای ثبت ایده نمی توان در نظر گرفت، اما بر اساس قانون باید ظرف مدت 60 روز پس از ارسال اظهارنامه مشخص بشود که مالکیت اپلیکیشن شما ثبت شده است یا خیر.
در مورد فعالیت های تجاری و فروشگاه های اینترنتی نیز اخذ نماد الکترونیکی لازم است که متولی صدور آن نیز مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت است. بنابراین بسته به اینکه در چه زمینه ای فعالیت می کنید، باید مراجع متولی صدور مجوز در آن زمینه را بشناسید و از تبعات قانونی فعالیت بدون مجوز در امان باشید.
مجوزهای لازم جهت ثبت اپلیکیشن برای موبایل :
این دسته از مجوزها برای تمامی اپلیکیشن ها در تمامی حوزه ها لازم و مفید است و ربط چندانی به نوع اپلیکیشن ندارد.
نماد اعتماد الکترونیک
اینماد (E-Namad) نشانه ایست که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک به کسب و کارهای مجازی ارائه می شود. در اصل اینماد یا نماد اعتماد الکترونیک مجازی ارائه می شود. اینماد باعث اعتماد بیشتر کاربران به کسب و کار شما در فضای مجازی می شود.
برای دریافت اینماد، ابتدا باید وارد سایت enamad.ir شده، پس از ثبت نام اطلاعات خود را وارد کرده و مدارک لازم را بارگزاری کنید. پس از تایید صحت اطلاعات، لوگوی نماد اعتماد برای شما صادر شده و می توانید از آ« در اپلیکیشن خود استفاده کنید.