فهرست مطالب
Toggleطلاق توافقی چیست
طلاق توافقی یکی از انواع طلاق می باشد که در این طلاق زن و شوهر بدون دعوا و درگیری از یکدیگر جدا می شوند .پس طبق قانون یکی از راه های تمام کردن زندگی مشترک طلاق توافقی است که این نوع طلاق به معنی جدا شدن زن و شوهر بدون درگیری و خصومت از یکدیگر می باشد، زمانی که زن و شوهر به دلیل اختلافات خانوادگی یا شخصی یا ناسازگاری از سوی یکی از آنها و غیره دیگر قادر به ادامه زندگی مشترک نباشند درخواست طلاق یک طرفه یا طلاق توافقی از دادگاه را می دهند که در این صورت حقوق و تکالیفی که قبلا زن و شوهر برعهده داشتند از بین خواهد رفت.
طلاق از سوی اشخاص به سه نوع تقسیم می شود که یکی از این موارد طلاق توافقی است.که مبحث این مقاله نیز در خصوص طلاق توافقی می باشد و برای مطالعه طلاق از سوی مرد و یا طلاق از سوی زن به صورت یک طرفه وارد لینک آن شوید.
طلاق توافقی
در طلاق توافقی زن و مرد به هر دلیلی که بین خودشان و در زندگی مشترک رخ داده است به این تفاهم و نتیجه رسیده اند که از یکدیگر جدا شوند. در طلاق توافقی هر توافقی که بین زن و شوهر مورد قبول قرار گرفته باشد برای دادگاه مورد احترام قرار میگیرد و آن توافقات را پذیرفته و در رای خود ذکر می نماید.
از جمله موضوعاتی که در طلاق توافقی مورد توافق قرار می گیرد مواردی همچون: مهریه، نفقه،اجرت المثل، جهیزیه، حضانت فرزند،ملاقات فرزند و غیره است که در رای دادگاه به آن موارد هم اشاره می شود .
مدارک لازم جهت ثبت طلاق توافقی:
1-کارت ملی زن و شوهر
2-شناسنامه زن و شوهر
3-اصل سند ازدواج یا رونوشت سند ازدواج
در صورتی که اصل سند ازدواج مفقود و گم شده باشد و یا به هر دلیلی در دسترس زن و شوهر نباشد باید رونوشت آن را از دفترخانه ای که در آن عقد انجام شده دریافت شود تا دادخواست طلاق توافقی به درستی مطرح گردد.
4-اصولا برا ی ثبت طلاق توافقی نیازی نیست که زن برای اخذ گواهی به پزشکی قانونی مراجعه نماید اما اگر طلاق در دوره ی نامزدی رخ داده و زن دوشیزه باشد و بخواهد باکره بودن او در رای طلاق توافقی ذکر شود،دادگاه جهت تایید این موضوع او را برای معاینه به پزشکی قانونی می فرستد تا دوشیزه بودن او از طرف پزشکی قانونی بررسی و اعلام شود.
مراحل طلاق توافقی:
1-ثبت دادخواست طلاق به صورت توافقی از سوی زن و مرد
2-شرکت در جلسات طلاق توافقی
3-تعیین داور از طرف زن و مرد یا انجام جلسات مشاوره برای تعیین علت طلاق توافقی و ارایه گواهی داور و مشاور.
4-انجام آزمایش بارداری و داشتن گواهی عدم بارداری برای صدور رای طلاق توافقی
5-داشتن گواهی عدم سازش و مراجعه به دفاتر اسناد رسمی طلاق و ثبت طلاق
مشاوره در طلاق توافقی:
شرکت در جلسات مشاوره برای زن و مرد اجباری است و بین یک جلسه تا پنج جلسه خواهد بود و زن و شوهری که درخواست طلاق توافقی دارند باید در سامانه تصمیم ثبت نام کرده و در این جلسات مشاوره شرکت کنند.
جلساتی که بابت طلاق توافقی برگزار می شود به این صورت است که، یک به یک از زن و شوهر تست های روانشناسی گرفته می شود و دلیل جدایی و طلاق را از آنها سوال میکنند،این جلسات معمولا بین 4 تا 6 جلسه می باشد که در نهایت پس از اینکه برای آنها مورد قبول قرار گرفت که امکان ادامه زندگی وجود ندارد رای عدم امکان سازش بابت درخواست طلاق توافقی زن و شوهر صادر می نمایند.
وکالت در طلاق یا حق طلاق:
وکالت در طلاق از حقوق مرد است ولی او می تواند در ضمن عقد و یا پس از آن در دفترخانه اسناد رسمی این حق را به زن هم بدهد،تا به جای او بتوانند وکیل گرفته تا در مراحل اداری طلاق حاضر شوند.
حق طلاق برای اینکه دارای اعتبار کافی باشد باید پنج شرط در آن رعایت شود:
1-به صورت بلاعزل باشد
2-نامحدود و بدون تاریخ باشد
3-حق توکیل به غیر را داشته باشد تا زن بتواند وکیل بگیرد
4-حق اسقاط تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی را داشته باشد تا زن بتواند بعد از صدور حکم طلاق به دفترخانه برود و صیغه طلاق انجام شود.
5-قبول بذل در وکالت در طلاق آمده باشد تا زن بتواند به جای مرد قبول بذل کند.
مهلت اجرای حکم طلاق به صورت توافقی(طلاق توافقی):
هیچ زن وشوهری بدون اینکه رای دادگاه را در خصوص طلاق توافقی داشته باشند نمی توانند به طور مستقیم برای ثبت طلاق به دفترخانه مراجعه نمایند و هیچ دفترخانه ای نیز نمی تواند بدون دارا بودن رای طلاق آن را فقط با توافق زن و شوهر ثبت کند.
طبق قانون مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه از تاریخ ابلاغ رای فرجام خواهی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است و مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش سه ماه از تاریخ صدور آن است.
در صورتی که مرد برای ثبت طلاق در دفترخانه حاضر نشود صیغه طلاق جاری و ثبت می شود و سپس به مرد ابلاغ می شود.
دادگاه صالح جهت رسیدگی به طلاق توافقی:
دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست طلاق توافقی دادگاه خانواده می باشد که با ثبت دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش(طلاق توافقی)برای رسیدگی به آنجا ارسال می شود.
مهلت عدول از طلاق توافقی:
چنانچه زن و مرد با توافق همدیگر دادخواست طلاق توافقی را ثبت کرده باشند، تا زمانی که دادنامه بدوی (اولیه) به قطعیت نرسیده باشد، عدول و بازگشت از توافق صورت گرفته از طرف هر یک از زن و شوهر مانع قانونی ندارد و صحیح است و به آن ترتیب اثر داده می شود. پس زن و مرد هنگام رسیدگی می توانند از دادخواست طلاق توافقی عدول و برگشت کنند و دادگاه هم باید به آن ترتیب اثر دهد و مورد قبول قرار گیرد اما زمانی که رای دادگاه صادر و قطعی شده باشد دیگر زن و شوهر نمی توانند از طلاق توافقی عدول کرده و برگردند.