چک صیادی از جدیدترین نوع برگه های چک می باشد که مطابق مقررات قانون صدور چک،از طریق سامانه صیاد و تحت نظارت بانک مرکزی به نام چک صیادی معرفی شده است که با شناسه 16 رقمی یکتا عرضه شده و زمانی سند تجاری محسوب می شود که به ثبت برسد و عدم ثبت آن باعث می شود دیگر جز اسناد تجاری محسوب نشود.
در گذشته به دلیل اینکه صدور چک توسط شعب به راحتی انجام می شد افراد بسیاری برای دریافت دسته چک اقدام می کردند و به همین دلیل تعداد زیادی از چک ها برگشت می خورد و باعث می شد پرونده های بسیاری در دادگاه ها تشکیل شود.اما بعد از سال 1396 صدور چک از اختیار شعب بانکی خارج شده و افراد الان برای دریافت چک صیادی باید در سامانه صیاد احراز هویت کنند تا در صورت صلاحدید برای آنها دسته چک صیادی صادر شود.
فهرست مطالب
Toggleچک صیادی و نحوه استعلام آن:
همانطوری که گفته شد یکی از انواع چک که به روزترین نوع محسوب می شود چک های صیادی هستند که از امنیت و ضمانت اجرای بالاتری برخوردارند چرا که این نوع چک ها مستقیما تحت نظارت بانک مرکزی قرار دارند.طبق قانون صدور چک:بانک ها مکلفند برای ارائه دسته چک به مشتریان خود صرفا از طریق سامانه صدور یکپارچه چک(صیاد)نزد بانک مرکزی اقدام کنند…پس صدور دسته چک و احراز صلاحیت متقاضیان،صرف در اختیار بانک مرکزی است.
مزایای چک صیادی:
چک صیادی نسبت به چک های قدیمی دارای مزایایی می باشد مانند اینکه در ظاهر چک صیادی با چک سنتی تفاوت وجود دارد و رنگ چک های صیادی ترکیبی از بنفش و صورتی می باشد که باعث تمایز چک صیادی با چک سنتی شده است.
موارد دیگری که از مزایای چک صیادی محسوب می شود از جمله:
1-اختصاص کد16رقمی به هر برگه چک که اطلاعات اعتباری صاحب چک را نشان می دهد.
2-امنیت بالای چک صیادی از نظر عدم جعلی بودن و…
3-قابلیت نقد شدن چک صیادی در تمام بانک های کشور
4-حذف صدور چک در وجه حامل،در چک های صیادی صدور چک در وجه حامل حذف شده است.
5-تعیین سقف مبلغ چک توسط سامانه صیاد
6-چک های صیادی ظاهری یکسان با یکدیگر دارند.
7-امکان استعلام اعتبار صادرکننده چک و معتبر کردن معاملات در چک های صیادی
نحوه دریافت چک صیادی:
مراحل دریافت چک صیادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی یکسان است و فقط شرایط و مدارک مورد نیاز آنها متفاوت می باشد،افراد برای دریافت چک صیادی می توانند مداک لازم را به بانک ارائه داده و بانک با ثبت درخواست شما در سامانه صیاد اعتبار شما را از طریق بانک مرکزی می سنجد و اگر بانک مرکزی اعتبار فرد را تایید کند برای شخص دسته چک صادر می نمایدیکی از مواردی که اعتبار فرد را با آن می سنجند این است که شخص دارای سابقه چک برگشتی و بدهی غیرجاری نباشد.
ثبت چک صیادی در سامانه صیاد:
دارندگان چک صیادی موظف هستند پیش از انجام هرگونه عملیات بر روی برگه چک ،چک صیادی را در سامانه صیاد ثبت کنند.
انتقال چک صیادی:
طبق قانون جدید صدور چک،انتقال چک صیاد به شخص دیگری باید با ثبت اطلاعات هویتی شخص گیرنده در سامانه صیاد انجام شود.پس صدور و انتقال چک صیادی به شکل حامل امکان پذیر نمی باشد.
تایید چک صیادی:
انتقال چک صیاد از یک شخص به شخص دیگر،علاوه بر ثبت انتقال چک در سامانه صیاد،مستلزم تایید انتقال گیرنده چک نیز می باشد و با عدم تایید چک انتقال صورت نمی گیرد.
استعلام چک صیادی:
در صورتی که شخص بخواهد چک صیادی را از دیگری قبول نماید می تواند با مراجعه به سامانه صیاد و وارد کردن شناسه صیادی چک،برای استعلام چک صیاد با کدملی صادرکننده اقدام کند.
مدارک لازم برای افراد حقیقی جهت دریافت چک صیادی:
1-کپی از تمام صفحات شناسنامه شخص متقاضی
2-کپی از تمام مدارک شغلی شخص متقاضی
3-کپی اجاره نامه در صورتی که شخص درخواست دهنده مستاجر باشد
4-همراه داشتن یک قطعه عکس
5- همراه داشتن یکی از قبضهای برق و آب برای ثبت کد پستی و آدرس دقیق محل زندگی شخص متقاضی
6- همراه داشتن فردی معتبر بهعنوان معرف شخص
مدارک لازم برای افراد حقوقی جهت دریافت چک صیادی:
1-درخواست باز کردن حساب بانکی به همراه امضای صاحبان امضای مجاز در شرکت
2-تایید کردن امضای صاحبان مجاز به امضای شرکت
3-اصل و کپی اساسنامه ثبت شرکت
4-اصل و کپی گواهی ثبت شرکت
5-اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
6-اصل و کپی آخرین آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی
همچنین برای اخذ چک صیادی مهم است که از آغاز فعالیت شرکت اشخاص حقوقی، حداقل باید 10 سال گذشته باشد و محل شرکت در این مدت ذکر شده بیش از دو بار تغییر پیدا نکرده باشد.