رای در دادگاه، در واقع تصمیم نهایی است که قاضی پس از بررسی پرونده و اسناد و مدارکی که توسط طرفین ارائه شده است، صادر می کند. رای به معنی اخص نوشته ای است که توسط خود دادگاه (دادرس یا دادرسان) در پرونده درج شده و به امضای دادرس یا دادرسان می رسد. رای، حاوی تاریخ، نام و نام خانوادگی اصحاب دعوی، موضوع دعوی و درخواست اصحاب دعوی، اسباب موجه و مفاد رای می باشد.

رای دادگاه پس از انشای لفظی باید نوشته شده و به امضای دادرس یا دادرسان صادرکننده رای برسد و نکات زیر در آن رعایت  گردد:

در دنیای حقوقی، اصطلاحات “رای غیابی” و “رای حضوری” به نوع حضور یا عدم حضور طرفین دعوا در مراحل رسیدگی دادگاه اشاره دارند و در نتیجه، آثار و تبعات متفاوتی دارند. درک این تفاوت ها برای احقاق حقوق و پیگیری پرونده های قضایی بسیار مهم می باشد.

رای غیابی

رای غیابی به رایی گفته می شود که بدون حضور خوانده یا نماینده قانونی یا قائم مقام  او در دادگاه صادر می شود.به عبارت دیگر، خوانده در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و لایحه دفاعیه ای نیز ارسال نکرده است. در این حالت، دادگاه بر اساس اظهارات خواهان و مدارک ارائه شده، رای خود را صادر می کند.

مهم ترین ویژگی های رای غیابی :

رای حضوری

رای حضوری به رایی گفته می شود که پس از حضور خوانده یا نماینده قانونی یا قائم مقام او در دادگاه و استماع اظهارات و دفاعیات طرفین صادر می شود. در این حالت، خوانده فرصت داشته است که در جلسات دادگاه حضور یابد و از خود دفاع کند.

مهم ترین ویژگی های رای حضوری

انواع رای از لحاظ لازم الاجرا بودن :

احتمالاً شما هم واژه های حکم و قرار به گوشتان خورده باشد. شاید هم به دنبال پیدا کردن تفاوت حکم و قرار بوده باشید. اگر هنوز با تفاوت میان این دو آشنا نیستید  و نمی توانید معنی هریک را از هم تفکیک کنید علاوه بر مطالعه این مقاله حتماً در صورت نیاز و درگیر بودن با پرونده حقوقی و کیفری با گروه وکلای امیرکبیر به صورت مشاوره تلفنی و یا مراجعه حضوری به آدرس : کرج – بلوار نبوت – برج نبوت – طبقه 8 مراجعه فرمایید.

طبق قانون آیین دادرسی مدنی در رابطه با انواع رای دادگاه حقوقی، باید خاطر نشان کرد که در این قانون دو نوع رای توسط دادگاه حقوقی صادر می شود که عبارتند از : حکم و قرار

قرار

قرار، تصمیمی است که دادگاه در مورد مسائل مربوط به جریان دادرسی و نحوه رسیدگی به دعوا صادر می کند. به عبارت دیگر، قرار، تصمیمات موقتی است که دادگاه برای پیشبرد پرونده و حل مشکلات مربوط به آن اتخاذ می کند. قرار، تاثیری در ماهیت دعوا ندارد و صرفا به منظور تسهیل رسیدگی و صدور رای صادر می شود.

انواع قرار:

در دنیای حقوقی، احکام دادگاه ها از اهمیت ویژه ای برخوردارند و به انواع مختلفی تقسیم می شوند. این دسته بندی ها بر اساس معیارهای گوناگونی انجام می شود که درک آن ها برای آشنایی با روند دادرسی و حقوق طرفین دعوا ضروروی است. برای این منظور کانون وکلای امیرکبیر با استفاده از بهترین وکیل حقوقی، کیفری، خانواده و … آمادگی خود را جهت انجام هرگونه مشاوره و خدمات تخصصی حقوقی اعلام می دارد.

انواع مختلف حکم :

1- بر اساس ماهیت:

2- بر اساس حضور یا غیاب طرفین:

3- بر اساس قطعیت :

4- بر اساس نهایی بودن :

5 بر اساس قابلیت اجرا :

6 سایر دسته بندی ها :

نتیجه گیری : انواع رای دادگاه حقوقی را باید به دو صورت قرار و حکم در نظر گرفت که قرار در واقع رای برای خاتمه دعوا نیست. اما حکم رایی است که در نتیجه بررسی پرونده و مدارک صادر شده که دعوا و رسیدگی پرونده را خاتمه خواهد داد. به طور کلی رای دادگاه چه از نوع حکم و چه از نوع قرار باید به صورت دادنامه، مکتوب و به طرفین دعوا ابلاغ شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Index